Had ik die nog?

Geplaatst op Geupdate op

Het komt wel eens voor dat je bij jezelf denkt “had ik die nog? Dat is best leuk!”
Nu komt het bij mij wel eens voor met vuurwerk dat over gebleven is. Echter is dit minder vaak dan ik zou willen. Het zou zo lekker zijn om ergens in augustus door je schuur of kelder te lopen en dat je dan de cakes en Chinese rollen nog volop hebt liggen. Langzaam steeds verder drogend, wachtend op die laatste dag van het jaar…. goed. Ik dwaal af.

Onlangs heb ik om onduidelijke redenen weer eens in oude foto’s zitten graven. Hierbij kwam ik diverse foto’s tegen van mijn vuurwerkcollectie in het jaar 2008. Deze foto’s heb ik de afgelopen dagen 1 voor 1 op instagram geplaatst. Het zorgde bij mij voor een gevoel van nostalgie.

In mijn hoofd was ik even terug in de tijd…. Terug naar de tijd dat vuurwerk nog volledig sociaal geaccepteerd was. De tijd dat je op oudjaarsdag vanaf 10 uur ’s ochtends overal iedereen hoorde en zag stoken. De tijd dat thunderkings gewoon rechtop gezet werden en 12 jarige jongens blij waren met een pakje grondbloemen en een slof kanonslagen. De tijd waarin ik Chinese rollen op de trambaan legde en de tram stopte. Niet omdat de chauffeur zich zorgen maakte om schade maar omdat de beste man graag de rol wilde zien en horen. Vooral ook de tijd dat de media en politiek zich niet teveel bemoeide met de mooie traditie die het afsteken van vuurwerk op oudjaarsdag is.

Voor mij persoonlijk was 2008 het begin van een steeds groter wordende liefde voor vuurwerk. In de jaren ervoor was ik tevreden geweest met kleine pakketjes (draakbox 70… ieder jaar weer) en wat los klein werk.
2008 was een bewogen jaar. In september van het jaar ervoor was ik voor het eerst gaan samenwonen. Halverwege 2008 was mijn toenmalige vriendin ineens mijn ex, kreeg ik al snel een nieuwe vriendin, bleken bepaalde vrienden toch minder vriendelijk, mocht ik zoeken naar een nieuw huis en verwisselde ik in dat jaar meermaals van baan.

Aan het einde van het jaar besloot ik na een heftig jaar dus flink uit te pakken. Voor het eerst geen ouders of vriendinnen die me op andere gedachten zouden gaan brengen. Voor het eerst oud en nieuw in mijn eigen huisje…. Een behoorlijke collectie werd ingeslagen (en alles zonder auto ophalen… met je vuurwerk in de tram. Kon gewoon…..) en een groep vrienden werd uitgenodigd. Dit zou het jaar zijn waar nog lang over zou worden nagepraat.
De collectie bestond voornamelijk uit producten van GBV-Weco, Wolff, Broekhoff en Herlat. Het was een gevarieerde collectie met voor ieder wat wils.

Het eerste deel. Vooral GBV-WECO.

Deel 2. Wolff en Hardix.

Deel 3. Herlat, Broekhoff en Wolff.

Deel 4….. Voor hen die niet stoken.

1 ding viel me op bij het zien van de foto’s. Sinds 2008 heb ik altijd 2 cakes in de collectie. Beide zijn van Wolff. Stars Over Paris en Concerto Rosso maken blijkbaar al 8 jaar deel uit van mijn collectie. Ook dit jaar zal ik beide cakes aansteken. Wellicht voor de laatste keer. Beide cakes zijn uitlopers.

Samen met mijn vriendin (inmiddels mijn vrouw) alle folietjes verwijderen….. dat doen we niet meer tegenwoordig. 😂😂

2008 was het begin van een lange periode waarin de liefde voor vuurwerk steeds sterker is geworden. Inmiddels gaan de cakes per karton en stoken we veel en mooi vuurwerk. De buurt geniet ieder jaar weer mee.

Vuurwerk is een heel belangrijk onderdeel van mijn leven geworden en oudjaarsdag de dag in het jaar waar ik naar uitkijk. Mocht het ooit tot een verbod komen dan zal ik op zoek moeten naar alternatieven en breng ik waarschijnlijk de laatste week van het jaar in Duitsland door. Echter hoop ik oprecht dat we ooit terug kunnen naar de tijd waarin de liefhebber zijn plezier wordt gegund. Waarin een ieder kan genieten van mooi en kwalitatief goed vuurwerk en men met elkaar het nieuwe jaar feestelijk begint. Zonder geweld tegen hulpverleners, zonder slopen. Maar wel met respect voor elkaar en liefde. Om dat kracht bij te zetten helpt vuurwerk al jaren mee. Dat willen we toch niet anders?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s