Vuurwerknieuws juli 2018.

Geplaatst op Geupdate op

Het is er wel weer tijd voor. Een update van alles wat er aan de hand is in vuurwerkland.

Gemeenten beslissen zelf.
Het hoge woord is er eindelijk uit. Na maanden van speculeren is onlangs bekend gemaakt hoe de Nederlandse overheid de overlast mbt vuurwerk wil aanpakken.
Er komt geen landelijk verbod. Iets wat ik uiteraard van harte toejuich. Echter is er besloten dat gemeenten vanaf dit jaar zelf kunnen bepalen of hun gemeente volledig vuurwerkvrij moet zijn.
Wanneer een gemeente tot dit besluit over gaat zal de gemeente zelf voor de mankracht moeten zorgen om dit verbod te handhaven. Aangezien het de afgelopen jaren al schort aan een adequate aanpak van illegale handel en vroegtijdig afsteken ben ik erg benieuwd hoe een eventueel gemeentelijk verbod door deze gemeenten gehandhaafd gaat worden.

Zelf hoop ik uiteraard dat gemeentelijke bestuurders nadenken en bepalen waar de overlast nu daadwerkelijk vandaan komt. Wanneer je in alle redelijkheid nadenkt kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat de overlast voornamelijk veroorzaakt wordt door te zwaar (reeds verboden) en te vroeg afgestoken (ook reeds verboden) vuurwerk. Ik hoop van harte dat de Nederlandse gemeenten na blijven denken en verstandig omgaan met deze verworven verbodsmogelijkheden.

Leiden de eerste.
De gemeente Leiden heeft aangegeven dat zij binnen nu en 4 jaar een vuurwerkvrije gemeente willen zijn. Op voortouw van de partij voor de dieren is een kleine 2 weken geleden dit besluit genomen. In de komende jaren zullen de vuurwerkvrije zones in de gemeente uitgebreid worden.
Ik hoop uiteraard van harte dat de gemeente op haar besluit terug komt en nogmaals de plannen tegen het licht gaat houden.
Leiden is de eerste en ik hoop meteen ook de laatste gemeente die met dergelijke plannen op de proppen komt.

Freakacties.
Op verschillende websites zijn de Freakacties al geruime tijd aan de gang.
Een overzichtelijk lijstje van winkels waar door het jaar heen vuurwerk te bestellen is kan je hier vinden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s